Skytte

Vid skytte används handeldvapen (pistol, gevär) eller mekaniska vapen som t.ex. pilbåge och armborst. Det tävlas inom skytte, såväl sportskytte med handeldvapen som pilbåge. Grenarna med handeldvapen består av pistol, gevär, lerduva samt viltmål. Tävlingar anordnas på klubb-, regional- och nationell- samt internationell nivå. Alla kan delta, oavsett om du är ung eller gammal, kille eller tjej, lång eller kort. Inom skytte tävlar killar och tjejer vanligtvis inom samma klasser, vilket inte är så vanligt i andra idrotter. Det tävlas inom olika discipliner. De vanligaste är följande:

  • korthållsskytte (gevär 0.22 mm long rifle, 50 meter bana
  • lerduveskytte (hagelgevär, skeet, trap, sporting
  • fältskytte (mausergevär, 300 m bana eller i fält)
  • viltmål och running target (gevär,rörliga mål på olika långa banor och visningstider)
  • dynamiskt sportskytte (gevär, hagelgevär, pistol, på olika banor med olika avstånd där snabbaste tid vinner vid lika antal träffar)

På det olympiska tävlingsprogrammet finns lerduveskytte inom formerna trap, dubbel-trap och skeet, fripistol (10,25 och 50 meters bana), gevär (10 m respektive 50 meters bana) samt pilbåge. Vid olympiska spel tävlar herrar och damer i sina egna klasser och inte mot varandra. Skyttesporten är en av världens största skyttesportförbundet med mer än 75 miljoner utövare. Det är endast lagidrotterna fotboll, volleyboll och basket som är större. I Sverige har svenska skyttesportförbundet ca 100 000 medlemmar och knappt 200 000 personer utövar sportskytte periodvis. Ragnar Skanåker, Håkan Dalby och Pia Hansen är några av de mest kända sportskyttarna i Sverige.

Luftgevär och luftpistol brukar vara inköpsporten till skyttesporten. De flesta föreningar har ett krav på att man måste vara minst 7 år för att få delta. Efter 15 års ålder krävs det av sportskytten att hen genomgått och avlagt prov för skyttekort, vilket krävs för att få tävla mot andra klubbar. Eftersom idrottsredskapet som används inom sportskyttet är vapen är frågor kring vapenhantering, säkerhet, förvaring av vapen m.m frågor som är viktiga för alla deltagare att ha god kunskap om. Att delta i en skytteförening är förutom själva skyttet, träning och tävling, i mångt och mycket en social aktivitet där det ofta ordnas andra fritidsaktiviteter för föreningens medlemmar. Att sköta banor, köra Klippare, sätta upp måltavlor och se till att det är trevligt och välstädat på skjutbanan görs ofta gemensamt. Skyttet övar även upp individuella färdigheter som förmåga att koncentrera sig, träna målmedvetet, ha god kontroll över kropp och hjärna, andningsteknik som ger ett lugn m.m. Sportskytte är en relativt billig idrott. Att delta i en förening kostar mellan 50-250 kr per år och ibland ingår även måltavlor och ammunition och tävlingsavgifter i medlemskapet. Du kan även få låna gevär och pistoler innan du bestämt dig för att sportskytte är något som du vill fortsätta med och därmed beslutar dig för att köpa egna vapen.

mts_cool