Olika former av skytte

Skytte är ett stort fritidsintresse världen över och det finns många spännande former av sportskytte som kan utövas långt upp i åldrarna. Här kommer lite mer information om olika grenar som man antingen kan tävla i eller bara utöva på skoj.

Korthållsskytte

Ett gevär med kalibern .22 Long Rifle används för att skjuta på en stillastående tavla på 50 m avstånd. Skytteformen utövas ofta utomhus, men det finns även inomhusbanor. Målet är att träffa tavlan så nära mitten som möjligt, vilket ger 10 poäng. Man kan också trycka sina egna måltavlor med hjälp av printer.se som är proffs på tryck. För nybörjare är det lämpligt att skjuta liggande med stöd, sedan kan man gå vidare till knästående och när man börjar bli säkrare kan man skjuta stående. För att bli framgångsrik måste man var duktig på att koncentrera sig.

Field Target

I den här skytteformen skjuter man utomhus på så kallade fallmål, d.v.s mål som faller när de träffas. De består av siluetter av olika smådjur som är tillverkade i metall. Luftgevär används och målen är placerade på olika avstånd omkring 10-50 m bort från skjutpositionen. Vanligtvis används 30-50 olika mål uppdelade på olika stationer. Ursprunget kan härledas till 1981 i Storbritannien där man uppfann sporten som ett alternativ till vanlig jakt. Field Target är en rolig form av skytte att utöva i ett kompisgäng.

Viltmål

En form av skytte som utvecklats för att efterlikna jakt. I viltmålsskytte används gevär och man skjuter mot rörliga mål. För att göra skyttet mer verklighetstroget är det inte ovanligt att målen föreställer älgar, vildsvin eller andra typer av djur. Vanliga avstånd är 50 till 80 meter. Vad som gör viltmål speciellt är att målen rör på sig, så kallade running targets. Som skytt måste man kompensera för rörelsen när man siktar och situationen är mer realistisk än när målen är helt stillastående.

Fältskytte

I fältskytte används pistol, gevär eller revolver för att skjuta på olika utplacerade mål på olika avstånd. Det utövas utomhus och ofta i patrull om 10 skyttar. Under en tävling går man från station till station. I varje station skjuter man på 1-6 mål. Det vanliga är att man skjuter 6 skott på en relativt kort tid omkring 5 till 25 sekunder och försöker träffa så många av skotten som möjligt. Sedan går man fram och tittar på målen för att se vem som fått mest poäng.

Lerduveskytte

Lerduveskytte är en av de mest välkända formerna av sportskytte. Ett hagelgevär används för att skjuta på lerduvor som vanligen kastas ut med hjälp av en maskin. De tre huvudsakliga formerna kallas Skeet, Trap och Sporting. Lerduvan är ofta färgad orange eller i någon annan tydlig färg och när den träffas går den lätt sönder, så att träffen tydligt kan ses. Den största utmaningen under lerduveskytte är att koordinera sina kroppsrörelser. Man måste få upp geväret, följa duvan och pricka den i ett moment. Lerduveskytte ingår i OS där de tävlande brukar få skyttet att se mycket enkelt ut.

mts_cool