Skytte är inte ensidig sport som vissa kanske tror. Faktum är att det finns väldigt många olika sidor av sporten och en hel del olika inriktningar man kan ta. Det kan vara allt ifrån att skjuta lerduvor på en skyttebana med kraftfulla hagelgevär, till att skjuta luftpistol inne i någon liten hall på en måltavla av papp. Men säkerheten är alltid det som ska komma i första hand oavsett inriktning.
Lerduvor
De två vanligaste grenarna inom lerduveskytte är trap och skeet som även är olympiska grenar. Det finns ett antal fler grenar som alla har små variationer när det kommer till utförande och regler. En viktig sak att tänka på att de olika grenarna har olika regler vad gäller vad man får använda för ammunition. Det kan vara mängden hagel i en patron men även storleken på hagel.
Man kan sammanfatta lerduveskytte, oavsett gren, med att det hela handlar om att få till en ”sving” samtidigt som du skjuter lerduvan som flyger genom luften. Det är skytten själv som kallar fram duvan som antingen slungas iväg för hand eller av en maskin. Duvan är oftast målad i en synlig färg, vanligtvis orange, för att skytten lättare ska kunna se sitt mål.
Luftgevär / Luftpistol
Väldigt många börjar sin bana inom skyttet med just luftgevär eller luftpistol. Det är en ”mjukare” sport på så sätt att det finns inga ”riktiga” vapen, alltså att utgångshastigheten på ammunitionen är så pass låg att det inte klassas in i samma kategori som de tyngre vapnen. Det finns heller ingen rekyl att ta hänsyn till när man skjuter så man behöver inte vara orolig för att skada sig om man håller vapnet på fel sätt.
Skytte med luftvapen brukar vanligen ske i en skyttehall där man skjuter på måltavlor i olika former men de är i normalfallet gjorda av papp och har antingen målade figurer eller bara runda ringar, ungefär som en piltavla. Ju närmare mitten man träffar, desto högre poäng får man. I vanliga fall skjuter man på en bana som är 10 meter lång.
Luftgevärsskytte infördes 1984 som en olympisk gren för både herrar och damer. Men vägen är väldigt lång för att nå dit. De allra flesta kommer först i kontakt med luftgevär när man på en gård någonstans, antingen hemma eller hos en bekant, skjuter prick på gamla öl- eller läskburkar. Det är ett väldigt roligt tidsfördriv och är ofta en inkörsport för de som sedan går vidare och börjar med det som en sport.
Förvaring
Alla vapen med högre än en viss utgångshastighet på ammunitionen ska vara inlåsta i ett vapenskåp. Det är dock lite luddigare när det kommer till luftgevär. Man skulle kunna sammanfatta regelverket ungefär som att det måste förvaras på ett betryggande sätt och oåtkomligt för barn och/eller obehöriga. Så har man inga barn i hemmet kan det räcka med att ha en låst säkerhetsdörr ifrån Svenskaskydd.se och ställa in geväret i garderoben. Det hela är en tolkningsfråga men man ska alltid ha ett högt säkerhetstänk när det kommer till skjutvapen och hur man hanterar dessa, oavsett hur det klassas.