Rätt klädd för jaktskytte

Om man är jägare kan man ganska snart inse hur pass viktigt det är att bära rätt kläder när man är i skogen, eller när man ska träna skytte. När det väl är dags för jakt ska kläderna inte bara hålla en varm utan de innehåller också en del säkerhetsmässiga detaljer. Men hur bör man vara klädd när det är dags för jaktskytte i skogen eller på bana?

Bekväma kläder

När man ska skjuta är det alltid viktigt att man kan hantera vapnet på ett säkert sätt. Med bekväma friluftskläder kan man röra sig på ett bra sätt och man kan också hålla i sitt vapen så att det ligger bra. När man står i skogen kan man inte börja klä av sig jackan bara för att man ska kunna skjuta mot ett djur. Det här bör man alltså tänka på när man ser över sina jaktkläder.

Speciella skyttekläder

Många använder speciella skyttekläder som skyttevästar, läderjackor och annat när de skjuter på bana eller tävling. Det finns både fördelar och nackdelar med det. Ofta glider vapnet mindre på skyttekläderna eftersom de har förstärkningar i anti-glid material. Men det kan också ge en falsk säkerhet. När jägaren sedan är ute i skogen och skjuter kanske denne inte har på sig sina skyttekläder och då kan vapnet ligga helt annorlunda. Plötsligt kanske man inte alls kan skjuta lika bra som när man tränat. Det kan orsaka farliga situationer. Det allra bästa är alltså om man kan skjuta in sitt gevär med ungefär samma kläder som man har på sig under jakten.

Kläder för skogen

Det finns en hel del olika kläder som är tänkta att användas av jägare. De har olika mönster och kan ibland lika träd med grenar och löv tryckta på sig. Kläderna har ofta också olika reflexer eller klara färger på sig så att jägaren klart kan ses av andra människor i skogen. Det är med andra ord inte bra att ha en allt för maskerad klädsel. Ett undantag kan vara om man sitter i ett jakttorn eller om man vet att man är ensam jägare i den aktuella skogen.

Klädd för olika årstider

När man är ute och jagar och ska skjuta bör man också tänka på att man har kläder som passar för årstiden. Om man fryser under sitt skytte kan man snabbt bli en osäker skytt och om man har otur kan det sluta riktigt illa. Man kan till exempel råka skaka till under skyttet så att man skadeskjuter ett djur.

Förvaring

När man håller på med jaktskytte är det också bra att ha en bra förvaring i kläderna. Det är inte fel att ha lite första förband, extra ammunition och kanske en vattenflaska med sig. På så sätt kan man klara även mindre skador på plats ute i skogen.

mts_cool