När man talar om skidskytte så måste man nämna två sporter, eftersom skidskytte är en kombination av de båda – nämligen skidåkning och skytte. Sporten kallas även biathlon och är populär i de nordiska länderna. Från början uppkom den genom den norska militären som var tvungen att ta sig fram med gevär längs de snöiga stigarna och arbetsam terräng. Dock kom skidskytte att uppmärksammas och snart blev det en sport för vanliga människor också.
Från början fanns bara den klassiska stilen men sedan 1986 har också fristil börjat utövas. Skidskytte är en populär sport även om den inte anses lika dominerande som vanlig längdskidåkning under Vasaloppet eller som bowling i Stockholm. Men nog har Sverige en del skidskyttar att vara stolta över.
Början på skidskytte
Som nämnt så startade skidskytte bland de norska militärerna redan på 1700-talet och 1767 avgjordes den första skidskyttetävlingen. Då var det inte enbart längdskidåkning som stod på schemat, utan även slalom, distanslopp, utförsåkning och störtlopp. Under dessa lopp var soldaterna tvungna att stanna till för att skjuta och på den vägen är det…
Skidskytte blev allt vanligare inom militären i både Sverige och Norge som en träningsform för soldaterna. Under OS 1924 var det första gången som skidskytte blev en godkänd gren, men den blev inte en regelbunden återkommande gren förrän 1960 eftersom man hade svårt att enas om regler.
Svenska skidskyttar
Det är, trots allt den norska härkomsten, inte bara norrmän som har utmärkt sig på prispallarna när det kommer till skidskytte. Även Sverige har haft sin dos av talanger som legat med geväret i högsta hugg och knipit flera guldmedaljer. Björn Ferry och Anna Carin Zidek är några att nämna. Under 2018 tog Hanna Öberg OS-guld.
De olika disciplinerna
Skidskytte består av totalt 6 olika discipliner.
- Distans
- Sprint
- Jaktstart
- Masstart
- Stafett
- Mixed stafett
Mixed stafett är den disciplin där herrar och damer tävlar tillsammans i lag om fyra personer. Kvinnorna åker dock bara 6 km varpå herrarna kontrar med 7,5 km. Distans är annars det längsta loppet, med 15 km för damer och 20 km för herrar.
När skjuts det, då?
Ja, detta är kanske frågan som de flesta vill ha svar på. Det är ju nämligen det som sätter krut på hela sporten, om man får säga så. I de olika disciplinerna skjuter man olika många gånger. I sprint så sker detta 2 gånger, både liggandes och ståendes och i distans så är det 4 gånger som gäller.
Det gäller att träffa måltavlorna, annars råkar man ut för tilläggstid eller straffrundor, beroende på disciplin. I stafett har man också fördelen att få tre extra skott och efter det så är det straffrundor som de tävlande måste avverka. Antalet skott varierar också. I distans har man exempelvis totalt 20 skott och i stafett 5+3 skott.