Att skjuta för nöje eller för överlevnad

Skytte är i dag en sport som blir mer och mer populär i alla dess former. Från början var dock inte skytte en sport utan det var något som användes för ren överlevnad. Det var genom skytte man kunde skaffa mat i form av kött från djur. Genom att skjuta fiender kunde man också hålla dem borta från det egna lägret.

Människans precision uppskattades mycket i jakten och i försvaret. När man tänker efter är det inte så svårt att se varför skytte blivit populärt för sportande människor även i dag, eftersom människan fortfarande dyrkar all form av prestation.

Det var dock inte förrän under 1800-talet som skyttet tog en organiserad form. Det var då små grupper i samhället bildades, och deras medlemmar hade just skytte som intresse och de var ofta mycket bra på det. Skyttet var dock inte det enda dessa grupper sysslade med. De utförde också en hel del viltvårdande åtgärder och än hade alltså skyttet inte blivit en sport. Svenska Jägarförbundet skapades år 1830, och många av de små grupperna anslöt sig hit. Några av sammanslutningarna som inte gjorde det engagerade sig i det militära. Grupperna fungerade som dagens hemvärn och de skapades för att det vid tidpunkten var mycket krig ute i världen. Grupperna hade alltså som uppgift att de skulle försvara Sverige om kriget kom närmare. Det var många av dessa grupper som tog namnet skarpskytteförening och i många skytteföreningar finns detta namn kvar än i dag.

Det var först under denna tid som skyttet också fick en mer sportig inriktning och människor började tävla mot varandra om vem som kunde skjuta bäst. Dock var det ofta djur som fick utstå lidande under dessa tävlingar och det var inte förrän långt senare som någon kom på att man faktiskt kunde använda andra saker som måltavlor.

I dag är över 150 länder internationellt organiserade i International Shooting Sport Federation eller ISSF som de kallas. Sedan 1896 har skytte funnits med som sport i de Olympiska Spelen. Skytte finns i dag i flera olika former och varianter och man kan använda sig av olika typer av vapen när man skjuter. Detta oavsett om man skjuter för nöjes skull eller i en riktig jakt.

Det finns möjlighet att börja med skytte i stort sett var man bor. Skytteklubbar finns i de allra flesta kommuner och ofta har också jaktklubbar möjlighet att lära ut skytte med luftgevär eller riktiga gevär under vissa omständigheter. Denna sport är ofta inte särskilt dyr om man kan låna utrustning. Att köpa eget kostar dock en del men det gör man vanligen inte förrän efter många års träning och tävling på skyttebanor och i naturen så att man vet att man verkligen vill hålla på med skytte.

mts_cool