Övning på bana

 

När det gäller skytte för jakt finns det många olika former av banor att kunna öva på. En av de allra vanligaste är älgbanan. En plåtälg går på denna bana i 5 meter per sekund längst ett spår 80 meter ifrån skytten. De allra flesta älgbanor har idag en elektronisk älg där träffläge och poäng visas upp på en tv-skärm.

Det är också mycket vanligt att man tränar och tävlar med lerduvor. En lerduva är formad som en platta i keramik eller lera. Den flyger snabbt genom luften och målet är att skytten ska träffa duvorna. Denna sport är full av fart och fläkt och det smäller ofta högt när duvorna träffas.

Inom lerduveskytte finns det flera olika grenar. Det finns till exempel olympiska grenar som körs på en utomhusbana. Det finns också lite enklare varianter av dessa inom norden. Det finns också flera skjutstationer som har ställts upp i naturen. Gemensamt för alla dessa grenar är att skytten endast använder hagelgevär.

Man kan också finna grenen field target inom lerduvor. Här skjuter man på ett plåtmål i naturen med ett luftgevär. Träffbilden på detta mål är 1,5-4 cm stort och skytten står på mellan 10-15 meters avstånd från målet.

mts_cool