Älgjakten står för dörren

Att skjuta djur kan för många låta brutalt men den som läser på förstår att det finns ett syfte till det hela. I Sverige är älgjakt något som förekommer varje år och detta är för att minska populationen av älg i skogarna. Hade man inte skjutit älgar varje år hade dessa nämligen gjort skada på skogen och antalet trafikolyckor med älgar inblandade hade ökat drastiskt.

Att skjuta älg får man bara göra i Sverige under vissa perioder då det är reglerat av kontrollmyndigheten. Det är jaktlagen och jaktförordningen som styr när älgjakten ska äga rum. Själva perioden då det är dags för älgjakt avgörs av klimat men också av tiden för brunst för älgarna. När denna period infaller beror på älgarna och eftersom Sverige är ett så avlångt land brukar det skilja sig vad gäller tiden för brunst från söder till norr. I söder brukar brunsten komma tidigare och därmed också jakten och i norra Sverige är det tvärtom. Där kommer brunsttiden senare. Om någon skulle skjuta en älg under en period då det inte är säsong för älgjakt kallas detta för tjuvjakt och handlar då om illegal verksamhet. Det är alltså viktigt att ha koll på när det är okej att skjuta älg i skogen och inte.

 

För den som vill delta i älgjakten krävs att kulvapen används. Även annan utrustning kan vara bra att ha såsom fotriktiga, varma och vattentäta skor, dessa kan exempelvis inhandlas på ecco som är kända för just rediga skor. Även varma kläder och regntät jacka kan vara att satsa på under älgjakt då den vanligtvis äger rum på hösten och vädret då kan variera. Närmare bestämt brukar älgjakten äga rum i september eller oktober beroende på var i landet man befinner sig.

Varje jägare måste ha ett så kallat klass 1 vapen vid älgjakt för att få vara med och delta och det måste vara ett kulvapen. Förr i tiden sköt man vilt för att döda djur på grund av faror, för att få mat eller för att tillverka läderprodukter. Numera handlar jakten som sagt mer om att skydda skogen och se till att älgarna inte blir överdrivet många. Självklart tas älgens kött och material till vara på även i vid dagens älgjakter men det handlar inte om samma typ av överlevnadsintresse som det gjorde förr.

För de som inte är i skogen och jagar kan det ändå var bra att ha koll på när älgjakten infaller eftersom man då istället bör hålla sig borta från skogen, dels för att akta sig för vilsna älgar som flyr från skott men också för att inte hamna i vägen för skotten. För den som är ute i skogen med häst är det också extra viktigt att hålla sig undan då hästen kan misstas för en älg på håll.

mts_cool