Jaktstigar

Inom jaktskytte kan man också gå på jaktstigar. Dessa gör att jägare på ett roligt och naturnära sätt kan träna inför jakten. Dessa kan man bedriva i tränings- eller tävlingssyfte. En mycket stor jaktstigstävling i Sverige är Gyttorp Cup. I denna tävling är målen plåtfigurer som liknar fåglar eller däggdjur. Denna jaktstig går man med hagelgevär. Det finns också jaktstigar för kulgevär och denna tävling kallas för Norma Cup. I denna tävling sker allt mycket likt en vanlig jakt. Jaktstigarna kan delas in i fyra olika klasser, barn, dam, herr och veteran. Vilka klasser som ska vara aktuella på en viss tävling eller träning bestämmer dock varje arrangör och detta kan alltså skilja sig åt.

Om man vill veta mer om när eller var en jaktstig går finns de med på både Svensk jakt och Jägareförbundets hemsida. Där presenteras också resultaten från de stigar som är med i Gyttorp Cup samt Norma cup. När säsongerna för varje cup är slut ordnas en riksfinal för alla som kvalat in. Om man vill kvala in måste man ha skjutit 85 % träff i klasser som öppen, herr, veteran och yngre oldboys. Om man tävlar i klasserna dam eller junior krävs det bara att man har deltagit på en stig som är med i Gyttorp Cup. Om man vill vara med i finalen i Norma Cup krävs det bara att man deltagit i en stig för att kunna kvala in till finalen oavsett vilken klass man tävlar i.

Om man vill vara med på en jaktstig som är med i Norma eller Gyttorp Cup går det till på ungefär samma sätt på varje stig. Det börjar med att man åker till platsen där stigen ska vara och anmäler sig. Om inget annat skrivits ut brukar anmälningstiden vara mellan klockan 08.00 och 13.00. Man anmäler sig genom att fylla i namn, klass och ålder på ett startkort och lämnar det i anmälan. Här betalar man också för att få delta. Ofta brukar kostnaden vara 150 kronor för en hagelstig och 50 kronor för en kulstig. Om man går en hagelstig får man alltid ammunition vid varje station. På en kulstig kan det variera om man får kulor eller om man ska använda sina egna. På Gyttorp Cup är det alltid blyammunition som används. När man går stigen kommer man till flera olika stationer. Man tar med sig sitt startkort och ger det till en funktionär på stationen. Denne fyller sedan i hur många träffar man får. Som skytt får man alltid stå strax bakom skytten som skjutit innan för att se hur målen ser ut och hur de rör sig på stationen.

Vissa mål kan vara lättare än andra, men alla tävlar på samma villkor.

mts_cool